Dovolená nejsou pouze toulky krajinou, návštěvy historických památek či lenošení na mořské pláži. Mnoho lidí tráví letní dovolenou v horách, kde je panenská příroda a čistý vzduch.
Často se stává, že pobyt na horách není dopředu plánovaný a turisté se vydají do hor na poslední chvíli. Například při návštěvě některého z řeckých ostrovů, kde monumentální kopce, skály či pohoří lákají k návštěvě a výhledu na nekonečné moře.
Bohužel mnoho lidí hory podcení a stává se běžnou realitou, že se neznalí turisté vydají do hor v tričku, šortkách a plážové obuvi. I proto se ročně zraní či dokonce zemře v létě na horách stále více lidí.
horská cesta
 
Pokud se rozhodnete pro návštěvu hor, nezapomeňte proto na základní pravidla:
 
·         Nikdy se nevydávejte do hor sami. I přesto, že se považujete za zdatného sportovce, můžete se dostat do situace, se kterou si sami neporadíte. Zlomená noha, závažná alergická reakce po hmyzím bodnutí či ztráta orientace jsou situace, ve kterých se bez pomoci neobejdete.
 
·         Před sebejednodušším výstupem se detailně informujte u místních domorodců. A to i přesto, že jste si vše podrobně nastudovali v turistické příručce. Vždy si pečlivě spočítejte maximální čas nutný ke zdolání trasy. Po jeho překonání se vraťte zpět. Nikdy se nesnažte tento čas překonat, protože na zpáteční cestu rozhodně nebudete mít tolik energie, jako na začátku túry.
 
·         Nikdy se nevydávejte do hor bez vhodné obuvi s pevnou podrážkou a zpevněným nártem. Teplé a nepromokavé oblečení je samozřejmostí. Přesto, že je na pláži přes třicet stupňů nad nulou, je počasí o několik set metrů výše zcela jiné.
 
·         O svém záměru informujte delegátku cestovní kanceláře, s kterou jste na dovolené či sousedy, se kterými sedáte u stolu na večeři.
horské jezero
 
·         Vždy si s sebou vezměte plně nabitý mobilní telefon a kontakty na českou ambasádu, policii a záchrannou službu. Ve většině evropských zemí funguje krizová linka 112. V případě delších túr se doporučuje mít sebou i vysílačky vybavené audio signálem, který v krizovém případě navede záchranáře na vaši pozici.
 
·         Přibalte si dostatek tekutin a svačinu bohatou na proteiny. Ideální jsou proteinové tyčinky.
 
Při cestě do hor platí jedno zlaté pravidlo: nikdy neriskujte!


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup