Olivy jsou oblíbenou součástí středomořské kuchyně, která je známá svými zdravotními přínosy. Olivy obsahují zdravé tuky, vitamíny a antioxidanty, které podporují srdce, mozek a imunitu. Ale ne všechny olivy jsou stejné. Kvalita a chuť oliv závisí na tom, jak jsou pěstovány, sklízeny a zpracovány.

Mnoho oliv, které najdete v obchodech, pochází z průmyslové velkovýroby, kde jsou olivy pěstovány na velkých plantážích s použitím chemických hnojiv a pesticidů. Tyto olivy jsou pak sklizeny strojově a rychle zpracovány za použití chemických přípravků a konzervantů, aby se zbavily hořkosti a prodloužila se jejich trvanlivost, případně „doladila“ barva. Takové olivy ale ztrácejí mnoho ze své přirozené chuti i výživové hodnoty.

olivy

Na druhou stranu, existují i malé rodinné farmy, které pěstují olivy tradičními způsoby a bez použití chemie. Tyto farmy pečlivě vybírají odrůdy oliv vhodné pro jejich klima a půdu, a starají se o ně ručně po celý rok. Olivy jsou pak sklizeny v optimálním čase zralosti a šetrně zpracovány za použití přírodních metod nakládání do různých nálevů či soli. Takové olivy si zachovávají svou plnou chuť, aroma a barvu, a jsou výrazně lepší než ty průmyslově vyráběné.

Jako příklad špičkových nakládaných oliv můžeme uvést řecké olivy z farmy Marmaro a nakládané olivy z italské farmy Marina Colonna.

Řecké olivy z farmy Marmaro

Farmu Marmaro najdete v řeckém regionu Chalkidiki nedaleko pobřeží Egejského moře. Farma Marmaro se zabývá pěstováním oliv již od roku 1920 a dodržuje tradiční receptury a postupy předané z generace na generaci. Na farmě se pěstují dvě odrůdy oliv: Chalkidiki a Chondroelia Chalkidiki, které jsou typické pro tento region. Olivy se sklízejí ručně v říjnu a pak se nakládají do soli, aby se zbavily hořkosti a změkly. Tyto olivy se nazývají Throumba a jsou známé svou šťavnatostí, slaností a ovocným aroma.

sběr oliv

Nakládané olivy z italské farmy Marina Colonna

Farmu Marina Colonna se nachází v regionu Molise na jihu Itálie. Tato farma se specializuje na pěstování oliv a výrobu prémiových extra panenských olivových olejů a různých ochucených olejů. Na farmě se pěstuje více než 15 odrůd oliv, které se sklízejí ručně od října do prosince. Některé olivy se pak nakládají do solného nálevu s bylinkami, kořením, citrusy nebo chilli papričkami. Nálev se nechává fermentovat po dobu 6 měsíců a pak se filtruje a plní do sklenic. Nakládané olivy z farmy Marina Colonna jsou známé svou bohatou chutí, křupavostí a pikantností.
Pokud máte rádi nakládané olivy, doporučujeme vám vyzkoušet tyto dvě značky, které najdete v olivovém e-shopu www.olivum.cz. Uvidíte rozdíl mezi pravými nakládanými olivami z malých rodinných farem a průmyslově vyráběnými produkty.